Většina typických českých snídaní se skládá z chleba či pečiva a něco k tomu, nebo kaše/jogurt s ovocem a vločkami, croissantů, doma pečených buchet či řezů, apod. Hned ráno jsme tedy zvyklí přijmout první a docela pořádnou dávku sacharidů, což protikvasinková dieta neumožňuje. Snídaně je důležitá pro nastartování organismu, a sacharidy, díky kterým se pomalu uvolňuje energie a cítíme se příjemně zasyceni klidně i celé dopoledne, je při protikvasinkové dietě relativně obtížné nahradit. Slovo relativně je tam proto, že nahradit se to dá snadno, ale zvyk je železná košile, a snídání polévek nebo zeleniny se nám často jeví jako přinejmenším zvláštní.

Co jíst, aby to nebylo po ránu příliš těžké? Jak se zasytit na delší čas než třeba jen hodinu? Níže najdete pár tipů, které by vás mohly posunout správným směrem.

Už dietu držíte a máte svoje prověřené recepty? Podělte se o ně s ostatními! Napište mi a ráda vystavím recepty tady na blogu!

Uzený losos se salátkem z kořenové zeleniny a la Ikea

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu II. a III. fáze, a pro paleo dietu I. a II. fáze.

Tak tohle už jste možná ochutnali v obchodním domě Ikea, kde tento chod prodávají už připravený na talířku v chladicím boxu. Přesné ingredience tohoto jídla neznám, ale považuji za velice snadné udělat obstojnou „protikvasinkovou náhradu“.

Několik plátků uzeného lososa (bez cukru, konzervantů, zvýrazňovačů chuti nebo regulárorů kyselosti), čerstvý kopr, mrkev, žlutá paprika, celer, olivový olej, jablečný ocet, sůl.

Nejprve si nakrájejte zeleninu na nudličky julienne. Přidejte trochu oleje, octa a soli, promíchejte a nechte chvíli zeleninu marinovat. Mezitím si nakrájejte kopr bez stonků na drobno – množství podle chuti, a přidejte k zelenině.

Na talíř naaranžujte plátky lososa, marinovanou zeleninu, a navrch dejte snítku kopru. Pokud se vám to zdá samo o sobě příliš výrazné, přidejte si na talíř po obvodu kousky listového salátu.

Pohankové palačinky podle Veg-ethique

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu II. a III. fáze a pro dietu raw till 4.

Veg-ethigue, bloggerka, která neúnavně hledá ty nejzdravější a přitom nejchutnější varianty různých jídel (dnes již na novém blogu ethic-blog.cz), byla vždy mým velkým vzorem a inspirací. Je pro mne živoucím důkazem, že vždycky existuje alternativa nebo jiná varianta. Upravila jsem si od ní recept na pohankové palačinky pro protikvasinkovou dietu.

Pro 2-3 osoby potřebujete: 300 g loupané pohanky, 300 ml vody, půl čajové lžičky soli, 1 lžička kokosového oleje.

Večer pohanku propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc bobtnat. Ráno pohanku přes síto slijte, ještě jednou propláchněte, a dejte do mixéru spolu se solí a kokosovým olejem. Promixujte na hustší hladké těsto (cca 2 minuty).

heart-352075_640

Na pánvi pomalu smažte menší palačinky, obracejte vždy opatrně a až poté, co je povrch dokonale suchý.

A co by to bylo za palačinky, kdyby nebylo čím je naplnit? Když si nebudete dávat palačinky každý den (což opravdu nedoporučujiJ), pak je možné využít např. těchto náplní:

  1. čerstvě pomletý mák (může být s trochou sladidla, tedy ideálně stévie nebo xylitolu)
  2. skořice, sladidlo
  3. upečená a rozmixovaná dýně hokkaido (sama o sobě je dost sladká, chuť je výborná, můžete si udělat i několik dnů předem a využít i jako pomazánku)
  4. glazované plátky mrkve na másle (máslo bude malý hříšek, ale s mrkví má své opodstatnění), se skořicí a sezamovým semínkem. Ano, bude to sladké!

Volská oka s hlívou ústřičnou a salátem s cherry rajčátky

Vhodné pro nízkosacharodovou dietu všechny fáze a paleo dietu všechny fáze.

2 čerstvá vejce, hlíva ústřičná, 1 jarní cibulka i s natí, sůl, římský salát,  cherry rajčátka, bazalka, šnytlík, olivový olej, salátová okurka, ume ocet.

Nejdřív si připravíme salátek z omytého a natrhaného římského salátu, rozpůlených cherry rajčátek, kousků okurky a zálivky z oleje, bazalky a trochy ume octa.

eggs-1467283_640

Rozpálíme pánev a na troše oleje necháme zesklovatět tenké plátky cibulky, poté přidáme nakrájené houby a dusíme tak dlouho, dokud se nezačnou opékat. Vyklepneme dvě vajíčka do hrnku, zkontrolujeme čerstvost, mírně osolíme a opatrně zakvedláme. Přidáme vejce k houbám a šalotce a necháme propéct dle chuti.

Jáhlová kaše s mandlovým mlékem

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu II. a III. fáze, dietu raw till 4.

Jáhly, mandlové mléko, stévie, skořice nebo kakaové boby

Mandlové mléko je nutné mít připravené dopředu. Viz recept na mandlové mléko.

Jáhly přes noc namočíme do vody, kterou ráno slijeme a jáhly ještě řádně propláchneme, abychom je zbavili hořkosti. Rozmixujeme jáhly s mandlovým mlékem v takovém poměru, jak máte rádi hustou kaši. Kaši můžeme mírně přihřát, aby byla teplá. Kaši dochutíme stévií (pokud cítíte potřebu mít kaši sladší) a skořicí nebo kakaem.

Zeleninové šťávy pro ranní start podle Normana Walkera

Vhodné pro všechny typy diet.

Šťávu je třeba připravit si čerstvou, že syrové zeleniny; šťávu nesmíte zahřívat, jinak ztrácí cenné látky, maximálně trochu ohřát. Vypijte ji nejlépe hned po odšťavení zeleniny, případně uchovejte v uzavřené nádobce v chladu. S množstvím to nepřehánějte, stačí čtvrt litru. Při protikvasinkové dietě tělo začíná přijímat velké množství zeleniny, což nemusí nést dobře, kvůli zvýšenému podílu vlákniny v nové stravě. V tomto případě si šťávu dávejte každý den místo jednoho jídla, kdy byste jedli zeleninu v celku.

mrkvová šťáva

Vhodné kombinace pro ranní start:

  • karotka, řapíkatý celer, trocha olivového oleje; ovšem může být i samostatná karotková nebo celerová šťáva
  • fenykl, karotka, červená řepa (dobrá i pro úpravu menstruačního cyklu)
  • okurka, karotka, hlávkový salát
  • karotka, celer, petržel, špenát – ideální pro regeneraci buněk
  • karotka, zelená paprika – uleví při bolestech břicha (častý problém při přemnožených kvasinkách)
  • šťáva ze špenátu – pomáhá čistit celý trávicí trakt

Kapustová polévka s mrkví

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu II a III. fáze, paleo dieta I. fáze; pokud vynecháte bramboru pak je vhodná i pro nízkosacharidovou dietu I. fáze, vhodné pro paleo dietu.

Ideální snídaně při sychravých nebo zimních ránech, kdy vylezete z vyhřáté postele, a cítíte, že byste se potřebovali znovu zahřát. Zeleninové vývary nebo krémy jsou skvělou volbou – měly by obsahovat hodně zeleniny; pokud jíte maso a chcete se zasytit na delší dobu, pak je vhodná polévka s masem.

Na 4 porce potřebujete: ½ kapusty, 2 mrkve, 1 cibuli, 2 brambory, 3 stroužky česneku, 1,5 litru vody nebo vývaru, sůl, pepř, tymián, lžíci másla

Postup: Mrkev, cibuli a kapustu očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Brambory oškrábejte, nechte propláchnout od škrobu a nastrouhejte je k zelenině. Vše v misce promíchejte. V hrnci rozpusťte máslo a všechnu zeleninu na ní dejte opékat (z počátku nejspíš budete mít hrnec plný po okraj, ale po chvíli se objem zeleniny zmenší na půlku. Nechte restovat zhruba 8 minut, přidejte najemno nasekaný česnek a ještě 5 minut restujte. Pak zeleninu zalejte vodou nebo vývarem a povařte 20 minut. Když je zelenina povařená rozmixujte ji na jemný krém; trochu zeleniny můžete dát stranou a pak přidat do talíře. Dochuťte solí, pepřem, a lístky tymiánu.

Snídaně je grunt!
Tagged on:             

4 thoughts on “Snídaně je grunt!

  • August 3, 2016 at 3:14 pm
    Permalink

    Ahoj, já mám problém, že lososa miluji, ale uzený je moc slaný a tak bez přílohy je “moc silný”. Naštěstí můžu syrovou rybu a tak často snídám dopředu připravený losos podle tohoto receptu dietní marinovaný losos

    Reply
    • September 10, 2016 at 6:40 pm
      Permalink

      Ahoj, proti syrové rybě nic nemám, i ta úprava, na kterou jsi dala odkaz, je fajn, jen je tam problémem ten cukr. S alternativním a “povoleným” sladidlem to někdy zkusím udělat:-)

      Reply
  • October 9, 2016 at 8:29 am
    Permalink

    Ty palačinky jsem dnes zkoušel, no nevím proč ale z těch ingrediencí se podle mě udělat nedají. I když moje kaše měla možná hrubší konzistenci nemělo ji co držet u sebe, nějáké pojivo jako jsou mléko nebo vajíčko. Byl z toho takový bramborák na kousíčky, docela se to i připékalo na pánvičce. Nechybí v tom receptu něco podstatného?

    Reply
    • January 10, 2017 at 8:10 am
      Permalink

      Ahoj Martine, důležitá je jednak ta konzistence, a pak vychytat teplotu pečení. Nechová se to tak, jak jsme zvyklí, povede se ti to třeba až poněkolikáté; každý má jiný sporák, jinou pánev… chce to zkoušet. Mělo by to taky být lité, hladké těstíčko. Pokud bys přeci jen nějaké to pojivo uvítal, pak ti jedno vejce nahradí, a je v souladu s dietou, buď čtvrt hrnku vody s jednou lžící chia semínek (nechat nabobtnat, dokud se neudělá sliz), nebo směs z jedné lžíce agaru a jedné lžíce vody (postup podle návodu).

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *