zásadní informace

Pročetla jsem si řadu různých diet, které se doporučují při léčbě přemnožených kvasinek v těle. Diety se někde shodují, jinde si přímo protiřečí. Po dlouhém pátrání a hledání informací jsem došla k názoru, že skutečně nemůže existovat jedna jediná dieta, která by fungovala na všechny stejně, a všechny by uzdravila.

Proč tomu tak je? Důvody mohou být různé:

  • každý člověk je jedinečný; někdo má problém jíst maso, jinému zase škodí lepek, další může mít jinou potravinovou alergii, nebo nesnese většinovou syrovou stravu a potřebuje i podíl vařeného jídla.
  • jsou lidé, kteří si dobrovolně dávají určitá omezení v jezení potravin – pro takové je pak mnohem obtížnější najít vhodný stravovací režim při přemnožené kvasince
  • je zásadní, jak moc je kvasinka v těle přemnožená, jak dlouho trvají problémy a jsou-li již chronického charakteru, dále kde přesně kvasinka škodí a jaké jsou další vedlejší problémy vznikající při přemnožené kvasince
  • v neposlední řadě je potřeba zmínit celkovou fyzickou kondici nemocného, v jakém stavu je trávicí trakt, atd.; i tyto vedlejší okolnosti mohou mít vliv na to, jak moc je dieta úspěšná, a případně kterou dietu vůbec zvolit
  • pokud dotyčný trpí dalším onemocněním, kvůli kterému bere léky nebo je celkově oslabený, i tady je potřeba zvážit rozhodnutí, jakou dietu zvolit, a raději dietu a její délku trvání konzultovat s dietologem/nutričním terapeutem.

Proto tady nenajdete jen jednu dietu, ale hned tři možné verze. U všech typů, které zde najdete popsány, prokazatelně došlo k uzdravení. Je samozřejmostí, že bez komplexního přístupu by „jen“ držet dietu nestačilo. Doporučuji přečíst si všechny typy diet, jejich výhody a možné zápory, informace jak dlouho dietu držet a jaké typy potravin jíst. Neméně důležité je správné fázování diety, tedy rozdělení diety do fází, kdy nemocný jí nejprve jen vybrané typy potravin, a po zlepšení zdravotního stavu s další fází přibírá i další typy potravin.

Až se uzdravíte a přestanete držet dietu, mějte na zřeteli, že kvasinka ve vašem těle je momentálně na přijatelném množství, ale mnoho kvasinek se nedostatkem potravy tzv. zapouzdřilo, a ve stavu hibernace může přečkávat až tři roky. Pokud se začnete nevhodně stravovat (tedy budete přijímat větší množství cukrů a tuků), kvasinka se velmi rychle opět přemnoží a vrátí se i vaše problémy. Z tohoto důvodu – když už ne pro vlastní zdraví – se doporučuje po ukončení diety stále se stravovat velmi zdravě a vyváženě.

Všechny diety zde popsané byly konzultovány s vybranými nutričními terapeuty nebo byly převzaty z odborné literatury. Autorka těchto stránek není odbornicí na výživu.

Konkrétní informace o typech diet, správném kombinování potravin, a mnohé další, cenné informace k dietám najdete dále v oddílu Principy diety.