kombinování potravin

Při dodržování diety nejde jen o to jíst druhy potravin, které jsou vhodné, ale je potřeba vzít do úvahy i tyto souvislosti:

  • musíte při dietě dodat organismu všechny složky výživy
  • sestavit jídelníček tak, aby nezatěžoval trávení, ale spíš jej podporoval
  • dodržovat dostatečný odstup mezi jídly pro správné strávení potravin
  • držet dietu s ohledem na glykemický index potravin
  • dbát na kyselino-zásaditou rovnováhu stravy
  • pití při jídle

Pojďme si rozebrat jednotlivé body víc do podrobností pro správné porozumění.

Složky výživy

I když se v dietách snažíme konkrétní výživovou složku (třeba tuky, nebo sacharidy), vždy je tam důležité to slovo omezit. Složku potravy omezíme, ale nevynecháme úplně. Ani to není možné. Potraviny obsahují obvykle všechny podstatné složky výživy, jen se liší množství. Lidské tělo potřebuje všechno; můžeme omezit přidané tuky, ale tuky jsou přirozeně obsaženy ve všech základních potravinách (zelenina, ovoce, luštěniny, vejce, maso, atd.). A takhle je to se vším. Toto je dieta, a dieta by měla být pouze dočasným omezením. Snažte se jíst co nejpestřejší stravu v rámci zvolené diety, neomezujte se jen na potraviny, které jste byli zvyklí nakupovat (např. určité druhy zeleniny). Dejte si tu práci a kupujte potraviny, které jste dosud nejedli, a zkoušejte je upravit na různé způsoby. Typy uvedených diet jsou hodně o osobním přístupu, domácí přípravě jídla klidně na celý den, proto je variabilita důležitá. Nechte se inspirovat různými recepty, modifikujte je tak, aby vyhovovaly zvolené dietě. Pokud si nejste jistí, jestli jste sami schopni zajistit si vyvážený jídelníček během diety, alespoň pro počáteční fázi si nechte udělat jídelníček na míru od dietologa/nutričního terapeuta. Pak už to zvládnete sami.

Správné trávení při kombinování potravin

Toto je dost důležitá část diety; vaše tělo se snaží dostat do rovnováhy, zbavit se nemoci nebo disbalance, pomozte mu jednoduchými jídly ve správných kombinacích. Sobě tím také usnadníte trávení.

Pro lepší přehled začnu informativním výčtem typických potravin v rámci konkrétních skupin; velká písmena na začátku v dalším textu značí vhodné kombinace potravin.

A Bílkovina (protein); potraviny s vyšším podílem bílkoviny: maso, mléko, vejce, ořechy, olivy, semínka, tofu, jogurt…

B Potraviny s vysokým obsahem škrobu: brambory, dýně, obiloviny, chléb, luštěniny…

C Potraviny s nízkým obsahem škrobu: artyčoky, celer, červená řepa, feferonky, houby, hrášek, karotka, klíčky, květák, kukuřice, mangold…

D Potraviny neobsahující škrob: avokádo, brokolice, brukev, cuketa, čekanka, endívie, fenykl, chřest, kedlubny, listové saláty, lilek, okurka, paprika, pastiňák, patizón, petržel, zelené fazole, zelí…

E Tuky: sádlo, máslo, smetana, žloutek, avokádo…

F Oleje: lněný, řepkový, olivový, slunečnicový…

Skupiny ovoce

G Kyselé: ananas, angrešt, borůvky, citron, granátové jablko, grapefruit, jahody, maliny, mandarinky, ostružiny, pomeranče, rybíz, ryngle, višně

H Polosladké: broskve, čerstvé fíky, hrozny, hrušky, jablka, kaki, kiwi, mango, marakuja, meruňky, nektarinky, papaya, třešně

CH Sladké: banány, datle čerstvé i sušené, fíky sušené, rozinky

Vhodné kombinace potravin podle označených skupin

A+C, A+D (bílkovina ideálně se zeleninou/saláty)

B+C, B+D, B+E, B+F (škrobnaté potraviny se zeleninou/saláty a tuky nebo olejem – v rámci diety!)

C, D + E, F (zelenina/saláty s tuky nebo olejem – v rámci diety!)

Kombinování ovoce v rámci jedné „ovocné“ skupiny u vitariánské verze diety je ok, ovšem i tady, méně znamená více. Také je zde povolena kombinace ovoce a listové zeleniny.

Melouny jíme vždy samostatně, jen jeden druh.

Tipy při kombinování potravin:

Nekonzumujte dva druhy koncentrovaných bílkovin společně (ořechy a sýr, maso a vejce). Raději volte jinou kombinaci potravin, nebo víc druhů nekoncentrovaných potravin (luštěnina a zelenina, obilovina a luštěnina, obilovina a zelenina). Zrovna tak lidé s trávicími problémy by měli jíst jen jeden druh ořechů jako jedno jídlo.

Většina bílkovin obsahuje zároveň i dost tuků, proto není třeba ještě přidávat další tuk/olej – často jde jen o zlozvyk při smažení nebo o otázku chuti.

Použití tuku se škrobem je přijatelné, pokud je součástí jídla i listová zelenina.

Konzumujte pouze jeden koncentrovaný škrob v jídle (nejezte tedy např. pohanku s luštěninou,dýni s bramborami, apod.)

Rajčata nekombinujte se škrobnatými potravinami (brambory+rajčata, apod.). Rajčata raději samotná, případně s listovým salátem.

Klíčky při kombinování s dalšími potravinami řaďte do stejné kategorie, kam patřily před naklíčením, i přesto, že se procesem klíčení snížil obsah bílkovin a sacharidů. Čočku a fazole (povolené typy mungo a adzuki) nenechte klíčit příliš dlouho, klíček by měl být stejně dlouhý jako semínko.

Dodržení dostatečného odstupu mezi jídly

Tady záleží, co jste snědli, jak je to dlouho, a co dalšího se chystáte sníst. Obecně platí, že po ovoci další jídlo jezte alespoň za 3 hodiny, u ostatních jídel, čím bylo víc potravin, tím delší má být trávení. Velký hlad a svíravé pocity žaludku napovídají, že je jídlo stráveno. Pokud sníte větší množství masa, pak ho trávicí trakt může trávit i celý den; pak je vhodné jíst např. jen jídla s nízkým obsahem škrobu, nebo raději žádným.

Glykemický index potravin

Glykemické zatížení potravin se dá jednoduše popsat jako procentuální obsah cukru (glukózy) v potravině. Index označuje rychlost vstřebávání cukru ze strávené potraviny do organismu. Celková hodnota indexu pro celé jídlo má být 45 a nemá překročit 50. Čím vyšší hodnota, tím víc glukózy. Hodnoty glykemického indexu potravin najdete např. zde:

http://www.celostnimedicina.cz/diabetes-a-glykemicky-index-potravin.htm

Berte to jako další vodítko, jak pracovat s potravinami, které jíte.

Rovnováha pH ve stravě

Základem je ujasnit si, kterými potravinami živím kvasinku tak, že je přemnožená. Candida se v těle často přemnoží v momentě, kdy jíte většinu potravin vyvolávající kyselé pH – tedy maso, pečivo, mléčné výrobky, různé jídlo z konzerv, a naopak jíte málo zeleniny, ovoce, celozrnných jídel, apod. Proto je důležité držet dietu tak, abyste jedli co nejvíce potravin hodně zásaditých, méně těch s pH kolem nuly, a úplně nejméně potravin s kyselým pH. Pamatujte, že není možné jít z extrému do extrému; v příliš kyselém prostředí je kvasinka rychlá, pohyblivá, snadno se šíří tělem, u příliš zásaditého prostředí je kvasinka pomalá, ulpívá a vytváří tak snadno podmínky pro vznik cyst a nádorů. Také pokud jste stále ve stresu, máte tělo v neustálém napětí, hádáte se a křičíte – pak ladíte tělo do kyselého pH a můžete jíst sebelepší stravu, je vám to k ničemu; ve stresu také vaše tělo uvolňuje hormon kortizol, který kvasinku živí.

Nyní si prohlédněte tabulku, kde získáte povědomí o kyselosti a zásaditosti potravin.

přehled potravin

Záleží i na tom, jakou dietu jste si vybrali, které potraviny se doporučují a které nejsou vhodné. Tato tabulka nebyla vytvořena pro protiplísňovou dietu, a je třeba jí tak brát – jako vodítko.

Pití při jídle

Při jídle není vhodné pít, kvůli trávení. Ideální je pít až po jídle, nejméně půl hodiny, raději až hodinu poté. Pokud se při jídle musíte napít, pak opravdu jen pár nutných doušků. Pití při jídle je hlavně zvyk, který lze při troše vůle snadno odbourat.