————————-

Všechny texty ohledně paleo protiplísňové diety pro web candida-dieta.cz zpracovala nutriční terapeutka Julie Zákostelecká, DIS. Vede Centrum moderní výživy Paleo zdravě. Má osobní zkušenosti s tímto typem stravování, i jeho léčebnými účinky. V případě zájmu o další informace k této dietě, vypracování jídelníčku, konzultace, obracejte se na paní Julii Zákosteleckou, DIS. Ráda vám pomůže.

Julie Zákostelecká

www.paleozdrave.cz / tel. 777-32-72-23

Politických vězňů 10, 110 00 Praha 1, budova C. 3. patro

 

————————

Pokud chceme s candidou zatočit, musíme se zaměřit hlavně na svá střeva. Nejprve odstranit infekci, patogeny a přerůstání candidy. A až poté musíme zahájit dokonalou přestavbu a obnovu střeva.

Fázování diety tedy velice záleží na tom, v jakém stavu se vaše střeva nachází. Pokud máte výrazné problémy, doporučovala bych přeskočit první fázi a rovnou se vrhnout do velice striktní fáze č. 2. Počítejte však s tím, že má mnoho omezení a její dodržování nebude v počáteční fázi lehké pro nikoho.

 

  1. Fáze – STRIKTNÍ PALEO – délka trvání min. 1 měsíc

Základem jídelníčku je zelenina, stabilní tuky a kvalitní bílkoviny. Vypíšu zde základní typy potravin, vše do detailu najdete v sekci Potraviny.

Zelenina

Zelenina by měla být základní složkou jídelníčku, upřednostňujeme ji v následujícím pořadí: listová, kořenová, košťálová, plodová, lilkovitá (tuto zeleninu mnozí lidé špatně snáší, patří sem rajčata, papriky, lilek, brambory, goji).

Maso, vnitřnosti, vejce, ryby a mořské plody.

Upřednostňujeme maso a vejce z volných chovů od zvířat, jež byla krmena přirozeně (tzn., že se pásla na trávě) a nebyla dopována antibiotiky, růstovými hormony a dalšími problematickými látkami. Masné výrobky vybíráme pečlivě bez přidaných chemických látek a zahušťovadel, jako je mouka, škrob, sója, tj. ideální jsou zpravidla výrobky z domácí zabíjačky, resp. výrobky označené jako bio/farmářské). Ryby se naučte pečlivě vybírat, abyste se vyhnuli těm, které mohou být plné toxinů z prostředí (např. těžké kovy, dioxiny). Nejzdravějším zdrojem z ryb jsou malé, tučné ryby z chladných vod, např. aljašský losos, sardinky, sledi, ančovičky a makrely. Ryby jako např. mečoun či žralok by se měly jíst jen omezeně nebo vůbec kvůli své tendenci hromadit koncentrované znečišťující látky. Pokud se rozhodnete jíst chované ryby, dávejte přednost domácím zdrojům. Chovaní měkkýši jsou v pořádku, protože se nekrmí umělými krmivy a mají podobné podmínky jako ti divocí. Snažte se však jíst spíše čerstvé měkkýše než mražené. Pokud chcete jíst konzervované ryby a mořské plody, vybírejte ty, které jsou v olivovém oleji či vlastní šťávě. Výbornou variantou jsou i tresčí játra.

Tuky (včetně ořechů a semen)

Mezi prospěšné tuky patří kokosový olej, ghee (přepuštěné máslo), za studena lisovaný olivový olej, olej z tmavého sezamu, oleje bohaté na omega 3 mastné kyseliny (oleje z brutnáku, tresčích jater, krilu, lososa, konopných a lněných semínek), oleje z mořských ryb, živočišné tuky (lůj, sádlo). Nejlepší způsob je kombinovat v jednom jídle více druhů tuků. Pokud nejíte moc často tučné ryby z chladných vod, vybírejte jiné tuky s vysokým obsahem omega 3.

Ořechy a semena většinou obsahují mnoho omega 6 mastných kyselin, proto nedoporučuji jejich nadměrnou konzumaci. Musíte vzít i v potaz, že obsahují antinutrienty a mohou obsahovat plísně. Pro lepší vstřebatelnost a aktivování enzymů se doporučuje namáčení (odstraní i zárodky plísní, lepší je vodu 2x vyměnit) či fermentace ořechů.

Ovoce

S ovocem to nepřeháníme a vybíráme druhy, které mají nízký glykemický index, a upřednostňujeme bobulovité a domácí druhy. I když je ovoce vynikajícím zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálů, fenolů, antioxidantů a dalších živin, je třeba jeho konzumaci mírnit. Fruktóza, převažující forma cukru v ovoci, může při přílišné konzumaci působit významné metabolické problémy. Platí to zejména v případě, že ho konzumujeme s nadměrným příjmem obilovin a cukrů v běžné stravě.

Koření a bylinky

Zařazujeme hlavně druhy s protizánětlivým a léčivým účinkem. Upřednostňujeme kurkumu, skořice, chilli, hřebíček, kardamom, bazalku, oregáno, koriandr, zázvor, lékořici.

Nevhodné a sporné potraviny u I. fáze paleo diety najdete zde.

 

  1. FázeAIP – autoimunitní protokol

Autoimunitní protokol je dieta, která pomáhá léčit imunitní systém a střevní sliznici. Dodržovat po dobu 1-3 měsíců striktní autoimunitní protokol bez podvádění, aby se střevo mohlo ozdravit. Po této době se „zakázané“ potraviny znovu zavádějí a sledují se pozorně reakce organismu.

Níže najdete výčet povolených potravin. Potraviny nevhodné nebo sporné najdete zde.

 

Zelenina

všechna, kromě lilkovité

Ovoce

limit fruktózy 15-20g/den

Kokos ve všech podobách

kokosový olej, manu, kokosový krém, kokosové aminokyseliny, kokosové mléko konzervované (bez přísad, jako jsou guarové gumy a carageen nebo BPA lemované plechovky), strouhaný kokos (není povolen kokosový cukr a nektar)

Tuky

olivový olej, kokosový olej, avokádo, sádlo, tuk, kultivované ghí (certifikováno, že je bez kaseinu a laktózy), kachní sádlo, vepřové sádlo, lůj

Fermentované potraviny

kokosový jogurt, kombucha, kokosový kefír, fermentovaná zelenina

Vývar z kostí a vnitřností

játra, ledviny, srdce od zvířat, která se volně pásla na trávě

Maso zvířat krmených trávou/lovených

hovězí, bizon, jehněčí, krůtí, kuřecí, kachní, vepřové, králičí, zvěřina, mořské plody a ryby

Bylinné čaje

z bezsemenných bylin

Zelený čaj

Ocet

jablečný ocet, kokosový ocet, z červeného vína, balsamico (bez přidaného cukru)

Sladidla

příležitostné a uvážlivé používání medu a javorového sirupu (1 čajová lžička / den)

Byliny

všechny čerstvé a bezsemenné byliny jsou povoleny (bazalka estragon, tymián, máta, oregano, rozmarýn, zázvor, kurkuma, skořice, slané, jedlé květy)

Pojiva

želatina (nejlépe ze zvířat krmených trávou) a arrowroot škrob (škrob však sledovat, pokud máte problémy s nadledvinkami)