zeleninová šťáva

Zeleninové šťávy obsahují vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy, cukry a proteiny. Výhodou šťáv je krátký čas, kdy procházejí trávicím traktem, a cenné látky se tak rychle dostávají do krevního řečiště. Někomu z počátku při dietě dělá problém větší přísun vlákniny, obsažené v ovoci či zelenině; odšťavením zeleniny se zbavíme vlákniny a můžeme konzumovat jen čistou šťávu, vyhneme se problémům s trávením. Větším množstvím zeleniny do sebe také dostáváme větší množství vitamínů a cenných látek, které jsou v přirozeném stavu. Obvykle je problém vše důležité z rostlin dostat; můžeme na to vyzrát dvěma způsoby: stravu rozkoušeme do krémovité konzistence, nebo ji odšťavníme.

Nejsem si jistá, mohu-li úplně zavrhnout kombinaci zelené listové zeleniny a ovoce, když je tolik důkazů, že na tělo působí blahodárně. Nechám každému na uvážení, chce-li kombinovat či nikoli. Prioritou je sledování, jestli mi takové kombinování dělá dobře. Výborný popis kombinací a receptů najdete v knize Viktorie Boutenko Zelená pro život.

Opět i zde platí dodržování rozmanitosti při výběru zeleniny do šťáv.

Kořenovou zeleninu, hlavně z počátku, konzumujeme velmi opatrně či v kombinaci s jinou zeleninou; je plná jednoduchých cukrů.

Do šťáv je možné přidat trochu mořských řas pro zvýšení přísunu jódu (max. 1 cm čtvereček), případně lžičku olivového oleje pro lepší vstřebatelnost cenných látek organismem (platí hlavně pro zeleninu obsahující betakaroten).

Kolik můžu vypít šťávy?

Zeleninovou šťávu je dobré brát ne jako tekutinu, ale jako jídlo, vzhledem k výživové hodnotě. Obecně lze říci, že najednou je možné vypít tolik šťávy, kolik snesete a nebudete se nutit či vám to nebude nepříjemné. Každopádně půl litru denně (záleží na vás, v jakých dávkách vypijete) je minimální množství, které může přinést nějaké výsledky.

Šťávou můžete začít svůj den v rámci snídaně, šťávu je také vhodné pít jako první chod večeře.

Jak šťávu uchovávat?

Šťáva má nejvíc cenných látek hned po odšťavnění; proto je dobré s jejím pitím neváhat, případně uchovávejte v lednici. Ideálně vypijte v daný den, i když v lednici může vydržet i několik dní, aniž by se kazila. Jen množství cenných látek podstatně klesá. Šťávy nevařte, nekonzervujte, ani jinak tepelně neupravujte – šťávy pijte vždy čerstvé, syrové.

green-682620_640

Typy na zeleninové šťávy podle Normana Walkera, vybráno hlavně s ohledem na protiplísňovou dietu:

Okurková:

Povzbuzuje a ochlazuje organismus.

Ředkvičková:

Šťáva se získává z listů a z kořenů, ale nemá se nikdy pít čistá, protože má příliš silný účinek. Spolu s karotkovou šťávou obnovuje v těle tonus sliznic. Šťáva je nejúčinnější, když ji vypijeme asi za hodinu po snězení křenové kašičky (jak udělat kašičku najdete v textu níže). Hojí sliznice a čistí tělo od hlenů, které byly křenovou kašičkou rozpuštěny, a současně podporuje obnovování sliznic.

Toto je velmi důležitá informace, protože přemnožením Candidy trpí vaše sliznice a v hlenu se Candida snadno drží a množí. Popíjením této šťávy tedy „zabijete dvě mouchy jednou ranou“.

Šťáva z červené řepy a karotky:

Šťáva z červené řepy je velmi hodnotná pro tvorbu červených krvinek a vůbec k celkovému posílení organizmu. Zvláště ženy by měly využívat jejího účinku a pít denně půl litru směs karotka-červená řepa; pomáhá upravovat menstruační cyklus, problémy při klimaktériu, atd. Směs může obsahovat 100 až 250 gramů šťávy z červené řepy. Používá se jak řepa, tak její listy.

Pije-li se najednou, čistá a ve větším množství než jedna vinná sklenička, může její silně čisticí účinek způsobit točení hlavy nebo pocit nevolnosti. Přičítá se to reakci jater. Podle zkušeností je lepší začít s malým množstvím šťávy z červené řepy a větším množstvím šťávy z karotky, a podíl z červené řepy pozvolna zvyšovat. 200 až 250 gramů dvakrát denně je obyčejně dostačující.

 

mrkvová šťáva

Špenátová:

Špenát je důležitá živina pro zažívací ústrojí, a to jak pro žaludek a dvanácterník, tak také pro tenké a tlusté střevo. Syrovým špenátem opatřila příroda lidstvo tím nejlepším organickým prostředkem k čištění, regeneraci a obnovování zažívacího ústrojí.

Rajčatová:

Čerstvá syrová šťáva z rajských jablíček je velmi užitečná a reaguje alkalicky, jestliže nejsou současně tráveny škrobové nebo cukrové výrobky. Dohromady s těmito koncentrovanými produkty je její reakce v zažívacím ústrojí jednoznačně kyselá.

 

Doporučené šťávové směsi při problémech s Candidou a přidruženými zdravotními problémy; konkrétní dávkování

300g karotka, 200g špenát

400g karotka, 100g petržel

350g karotka, 150g ředkvička

250g karotka, 150g celer, 100g ředkvička

300g karotka, 150g celer, 50g petržel

300g karotka, 100g červená řepa, 100g okurka

320g karotka, 60g petržel, 20g celer, 100g špenát

Čistá karotková šťáva

zelenina do šťávy 

Křenová kašička: šťáva z jednoho celého citronu smíchaná se 100g nastrouhaného nevymačkaného křenu

 

Poznámka k petrželi: nepijte samotnou petrželovou šťávu, při množství větším jak 1/8 l může dojít k poruchám nervového systému. Petržel však do směsí přidávejte, protože významně napomáhá léčení zánětů urogenitálních orgánů.