luštěniny

Luštěniny jsou povolenou a vhodnou potravinou při nízkosacharidové protiplísňové dietě i raw vegan dietě za předpokladu, že víme, jak je správně jíst a v jakém množství. Paleo protiplísňová dieta je do jídelníčku naopak nezařazuje.

Co je luštěnina?

Fazole, hrách, cizrna, sója a čočka.

Poznámka:

Norman Walker nedoporučuje jíst sóju a výrobky z ní; zdravotní důsledky této potraviny jsou diskutabilní a každý si musí sám zvážit, jestli sóju a výrobky z ní bude jíst, nebo ne. V dostačujících detailech máte popsáno PharmDr. Margit Slimákovou zde. Sójové boby jsou špatně stravitelné, nelze tedy doporučit. Při protikvasinkové dietě lze doporučit ideálně – jen některé – výrobky z fermentované sóji. Jedná se např. o hatcho miso (dá se konzumovat i denně), případně jako koření max. lžička denně tzv. tekka miso. Můžete si občas dát i natto nebo tempeh.

fazole různobarevné

 

Nejlepší je naklíčená luštěnina – propláchnutím a máčením ve vodě se luštěniny zbaví nadýmavých látek. Denní dávka – vaše hrst – bohatě stačí. Z fazolí můžeme klíčit jen typ mungo a adzuki, ostatní obsahují v syrovém stavu látky, které jsou pro náš organismus jedovaté. Jak správně klíčit luštěniny si můžete přečíst tady.

Vařená luštěnina – výborná varianta, pokud uvaříme podle návodu níže, a přidáme k luštěnině obilovinu nebo zeleninu; pak získám komplexní bílkovinu, a nemusím daný den jíst třeba maso. Tato rostlinná bílkovina je pro tělo i stravitelnější.

čočka

Kolik vařené luštěniny sníst?

Tři lžíce nebo množství co se vejde do vaší dlaně. Přijde vám to málo? Zkombinujte luštěninu třeba s blanšírovanou zeleninou.

Jak správně vařit luštěniny?

Nejprve je alespoň na 6 hodin namočíme do vody; předtím je přebereme a propláchneme. Vodu poté slijeme, luštěninu znovu propláchneme a dáme vařit na deset minut. Pak znovu slijeme, dáme čistou vodu, a pak už vaříme doměkka. Tímto postupem se vyhneme nadýmavosti.

Luštěniny můžeme vařit s kořením, které nám pomůže luštěninu lépe strávit, např. s kurkumou, fenyklem, koriandrem, hořčičným semínkem, apod., dále můžeme k luštěnině přidat cibuli nebo česnek, čerstvé bylinky…fantazii se meze nekladou. Solit musíte až nakonec, jinak se luštěnina dobře neprovaří. Lepší je vařit luštěniny bez pokličky.

 mungo

Bude mi to chutnat?

Jak upravit luštěniny, aby byly chutné i při protikvasinkové dietě? Podívejte se na recepty v blogu pod štítkem luštěniny; najdete zde jistě dostatek inspirace.

cizrnová placka se salátem