kimchi-709607_640

 

Kvašená zelenina v rozumném množství, pojídaná denně, je dalším cenným bojovníkem při eliminaci kvasinek ve střevech.

Pojídat 1-2 lžíce kvašené zeleniny těsně po snězení hlavního jídla je pro tělo velmi prospěšné; víc nejezte, může to vést k plynatosti a bolestem břicha. Už naši předkové si dávali na talíř s hlavním jídlem kupičku něčeho kvašeného, nyní znovu objevujeme prospěšnost tohoto zvyku. Kvašená zelenina je oblíbená u mnoha národů na celém světě, např. Korejci mají kvašenou zeleninu jako národní jídlo (Kimči nebo Kim-čchi); tato specialita působí jako přírodní antibiotikum a pravidelné pojídání tohoto blahodárného pokrmu vám upevní zdraví.

Kvašená zelenina by se neměla tepelně upravovat, ničí se tím důležité vitamíny a cenné látky.

Kyselina mléčná, která se kvašením ze zeleniny uvolní, rozloží vlákninu zeleniny a ta je díky tomu pro nás lépe stravitelná. Kyselina mléčná také podporuje vznik střevních bakterií typu Acidophilus, což pomůže srovnat přemnoženou Candidu. V neposlední řadě dokáže znásobit množství vitamínů a cenných látek z některých druhů zeleniny.

pickles

Jak zeleninu správně zkvasit?

Zkvasit se dá mnoho druhů zeleniny, s různými typy ingrediencí. Experimentujte, nebo se podívejte na můj blog pro prvotní orientaci.

Postupů jak kvasit je celá řada; tento je k zelenině nejšetrnější a zachová co nejvíc vitamínů a cenných látek:

Nakrájíme na drobné kousíčky nebo nastrouháme nahrubo zeleninu. Pokud chceme použít křen nebo zázvor, nastrouháme najemno. Přidáme tak 2% soli na celkové množství zeleniny, a bylinky, které chceme použít do směsi, a vše promícháme. Potom důkladně promačkáváme celou směs tak dlouho, až pouští hodně šťávy a ubývá nám pod rukama. V ten moment můžeme zeleninu napěchovat do předem připravené misky, džbánu, dózy – je možné koupit speciální keramiku nebo sklo i s uzávěrem. Pokud nemáme speciální nádobu na kvašení, napustíme igelitový pytlík vodou a zatížíme zeleninu. Rukou ještě pytlík poupravíme tak, aby se k zelenině nikde nemohl dostat vzduch. Necháme kvasit při pokojové teplotě 4-5 dní. Zelí a kapusta potřebují až 10 dní. Zelenina musí mít specifickou kvašenou chuť, pustí někdy ještě další šťávu, a na skus je úplně měkká až rozměklá. Když je zelenina dostatečně zkvašená, přendáme jí do malých skleniček, které uzavřeme a dáme do lednice. Takto upravená zelenina vydrží v lednici až tři měsíce.

kimchi s ústřicemi

Chuťově výborné kombinace

mrkev, celer, petržel, ředkev, sůl, drcený kmín

kapusta, čerstvý tymián, sůl

bílé zelí, kmín, sůl

červená řepa, petrželka kudrnka, sůl

květák, mrkev, pórek, čerstvý kopr, sůl

pekingské zelí, jarní cibulky, cibule červená, nastrouhaný křen, sůl

mrkev, zázvor, pekingské zelí, sůl

ředkvičky, černá ředkev, ředkev daikon, čerstvý tymián, sůl

 

Kimči (kim-čchi)

Receptů, jak připravit toto přírodní antibiotikum, je celá řada. Nejvíc mne zaujala veganská verze ze stránek Apetitu Online, recept je komplet převzatý z jejich webu, vynechala jsem pouze cukr (mám vyzkoušeno, cukr tam nemusí být, směs vydrží a je chutná i bez tohoto doplňku).

kimchi na talíři

Ingredience:

40 g jemně mleté mořské soli

1,2 kg pekingského zelí, nakrájeného na čtverce přibližně 5x5 cm (i menší kousky)

370 g jarních cibulek, nakrájených na 5cm kousky

49 g čerstvého zázvoru (9 cm kus), nastrouhaného najemno

10 stroužků česneku, utřených či podrcených

30 g jemného korejského chilli koření (kochukaru) nebo jiného sušeného chilli koření

 

Příprava kimči:

1 Ve džbánu rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.). Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby zelí začalo kvasit (trvá to asi 12 hodin, v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne).

2 Zelí sceďte a nálev uschovejte. V míse smíchejte zelí s jarní cibulkou, zázvorem, česnekem, chilli kořením a zbývající solí. Přeneste do sterilizované 2 litrové sklenice a zalijte odloženým lákem, aby zelí bylo ponořené. Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstávalo potopené v láku. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20 °C, aby zfermentovalo (zkvasilo) podle vašich představ. Nejspíš to potrvá 4–6 dnů.

3 Odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uložte do chladničky. Vydrží 3 měsíce a déle.