Chleba, pečivo, placky… to máme rádi všichni. Kdo však má zdravotní problémy a potřebuje je upravit stravou, musí se obvykle bez těchto lahůdek obejít. Platí to i při protikvasinkové dietě, chleba v takové variantě, kterou známe a na kterou jsme byli zvyklí, si musíme odpustit každopádně.

Dobrou zprávou je, že existují různé chutné alternativy, které nám mohou alespoň dát pocit, že jíme cosi jako chleba. Mezi námi, některé z těch alternativních chlebíků jsou o mnoho chutnější a hlavně zdravější než mainstream, který si zakoupíte v každém supermarketu. Špatnou zprávou je, že většinu těch chlebů, které uvádím níže, je vhodné jíst jen občas, nikoli každý den. Na svých stránkách nabízím různé typy protikvasinkových diet, které dobře fungují, ale některé z nich si nehoví s tuky, a to je problém. Většina alternativních chlebů zde uvedených je z tučných semínek. Jiné chleby zase obsahují mléčné výrobky, což se pro některé diety taky nehodí. Řiďte se jako obvykle vsuvkou pod názvem chleba, kde bude uvedeno, pro který typ diety je konkrétní chléb vhodný.

Chleby s větším množstvím ořechů a semínek jezte ideálně samotné, případně s lehkou zeleninovou pomazánkou (pár tipů najdete na blogu). Snažte se chleby nejíst s něčím „těžkým“, třeba s masem. Pořád mějte na mysli správné kombinace potravin, abyste nezatěžovali trávicí trakt a zbytečně kvůli svým chutím nebrzdili dietní proces.

Držte dietu, jak jste zvyklí, a občas si jí zpestřete nějakým chlebíkem, proč ne. Níže najdete recepty na chleby, které si snadno uděláte sami doma. Recepty jsou převzaty od úspěšných blogerů, kteří se věnují alternativnímu stravování. Dnes již existují i alternativní chlebíky, které se dají zakoupit buď v e-shopech nebo v obchodech zdravé výživy, a také splňují kritéria pro protikvasinkovou dietu. Je to pro mne výzva a já jí pro vás ráda přijímám – těšte se tedy v příštích měsících na příspěvek, který bude sondou trhu a nabídne vám přijatelné varianty chlebů, které lze zakoupit … a taky to mít třeba jednou bez práce, které máte s přípravou dietního jídla i tak dost.

Ještě drobnost: když jsem já sama zkoušela různé chleby, vyplatilo si mi dodržet následující zlatá pravidla:

  • když se v receptu píše konkrétní poměr/rozměr surovin, přesně to dodrž, protože jinak se ti chleba nepovede (týká se např. velikosti vajec)
  • každému peče trouba jinak; předem se netěš, ať se vyhneš zklamání, když se chléb hned napoprvé nepovede. Záměrně uvádím (tam, kde mám poznamenáno) autory receptů, abyste případně s nimi mohli konzultovat, co jste udělali špatně a příště byli úspěšní
  • nedopečený chleba ještě někdy zachráníš tím, že bochník rozkrájíš na silnější plátky, a dosušíš v troubě
  • přemýšlej nad tím, jak hotový chléb nebo placky budeš uchovávat; pro menší kousky je ideální skleněná uzavírací sklenice, pro chleby s obsahem vajec nebo jogurtu zase lednice
  • z některého receptu vyjde „kopec těsta“; pokud připravujeme plátky, krekry, apod., je fajn těsto rozdělit na několik dílů a každý díl ochutit jinak (kořením, cibulkou, česnekem, jemně nastrouhanou zeleninou, kysaným zelím nebo jinou kvašenou zeleninou)
  • poměry surovin jsou různé, pro různý počet osob, pozor na to.

Přeji vám, ať se vám chlebíky povedou, a hlavně ať chutnají!

Vitariánský chléb

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu – všechny fáze, raw till 4 II. fáze, paleo dieta I. fáze

Na 12 malých plátků: 1 šálek mouky ze slunečnicových semínek, 1 šálek jiné mouky (slunečnicové, z dýňových semínek, mandlové, …), 3 lžíce sezamu, půl šálku nabobtnaného psyllia (4 lžičky psyllium, dolít do půl šálku vodou), čtvrt šálku nabobtnaných chia semínek (3 lžičky chia, dolít do čtvrt šálku vodou), 1 lžíce koření, 4 lžičky lahůdkového droždí, 1 lžička soli

Na chléb smícháme suché ingredience a promícháme. V mixéru mixujeme všechny ostatní ingredience, než jsou dokonale promíchané. Pak smícháme obě směsi dohromady a vytváříme těsto. Z těsta uděláme bochánek a nakrájíme ho nožem na plátky (asi 1cm), ty pak sušíme asi 5 hodin (po 2-3 hodinách otáčíme). Skladujte v suchu a nechte si chutnat!

Recept jsem převzala a upravila pro protiplísňovou dietu ze stránek http://rawmania.cz/recepty/item/203-raw-chleb-s-bylinkovym-maslem.html

Lněné krekry s červenou řepou

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu – všechny fáze, raw till 4 II. fáze, paleo dieta I. fáze

1 hrnek namočených lněných semínek, ½ hrnku namočených slunečnicových semínek, 1 červená nastrouhaná řepa, 1 stroužek česneku, sůl

Slunečnicová semínka (předem namočená a vysušená) rozmixovat, přidat lněná semínka (namočená na 15 minut – vytvoří se sliz), řepu nastrouhat, smíchat se solí, česnekem, udělat placky a vysušit v sušičce, nebo upéct v troubě do křupava.

Recept jsem převzala z blogu SimaVita: http://simavita.blogspot.cz/

Pohankovo-slunečnicový chléb s česnekem

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu od II. stupně a raw till 4 od II. stupně

Suroviny počítané na 1/4l hrnek pro 1-2 osoby: ½ hrnku pohanky, ½ hrnku slunečnicových semínek, čtvrt hrnku lněných semínek, 2 stroužky česneku, kurkuma, sůl.

Nadstavba: sušená rajčata, bazalka, kopr…

Pohanku a slunečnicová semínka přes noc namočíme. Pohanku je nutné namočit do dvojnásobného množství vody. Lněné semínko podrtíme, nameleme, nebo také namočíme. Všechny uvedené suroviny dáme druhý den do mixéru a zpracujeme na hutnou krémovitou konzistenci; kurkumy stačí necelá lžička. Z těsta vytvoříme několik koulí, které dáme na hodinu odpočinout do lednice. Poté na plech ustřihneme pečící papír, a z koulí chlebové hmoty krájíme na tenké plátky krajíčky. Opatrně dáváme na pečící papír.

Nyní je na vás, pro jaký další postup se rozhodnete. Pokud je léto a svítí ostré sluníčko, je možné dát plech na sluníčko, které vám chleba usuší. Můžete chleba sušit v sušičce, nebo v troubě při 40°C. Chleba také můžete upéct v troubě při teplotě 100-180°C. Jestli chcete uchovat co nejvíc cenných látek, chleba raději sušte, případně pečte při těch nižších teplotách.

Inspiraci jsem čerpala na facebookových stránkách Raw vegan CZ&SK.

Socca

Recept je vhodný pro nízkosacharidovou dietu všech fází, a raw till 4 II. fáze.

Socca je placka z cizrnové mouky, oblíbená v jižní Francii. Ideální pro plnění zeleninou nebo teplou pomazánkou.

1 hrnek cizrnové mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 1 a 1/4 hrnku vlažné vody, 3 lžíce olivového oleje

Postup je velmi jednoduchý, prostě dobře promíchejte či metličkou/vidličkou prošlehejte všechny ingredience a nechte těsto co nejdéle odležet (ideálně přes noc, nejméně však 30 minut). Výsledkem by mělo být těsto podobné palačinkovému, možná trochu hustší. Různé značky mouky mají jinou savost, je tedy možné že konzistenci budete muset trochu upravit (přidat více mouky či naopak vody).
Když je těsto odleželé, rozpalte na středním plameni ve větší pánvi trochu oleje. Vlijte asi 1 naběračku těsta a nechte ho volně roztéct. Nijak s pánví nepohybujte, ať nemáte placku příliš tenkou. Pečte asi 3 až 4 minuty z jedné strany a 2 až 3 z druhé, obložte salátem a podávejte.

Recept jsem převzala z blogu www.veganotic.cz

Bezlepkový chléb z pohanky

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu od II. stupně a raw till 4 od II. stupně

400 gramů loupané pohanky (pohanka loupaná kroupy), 50 gramů pohankové krupice, 1 polévková lžíce chia semínek + 3 polévkové lžíce vody (není až tak nutné), 5 polévkových lžic nefiltrovaného jablečného octa, 200 ml vody, 2 polévkové lžíce oleje, 1,5 čajové lžičky soli, 1 čajová lžička mletého kmínu, 1/4 čajové lžičky mletého koriandru (nemusí být), 1 čajová lžička vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů), 1/2 čajové lžičky sody bikarbony

+ slunečnicová semínka na posypání

chleba_ethic
chléb od veg-ethic

Postup:

  1. Pohanku pořádně propláchněte, zalijte vodou a nechte alespoň 3-4 hodiny namočenou, lépe přes noc.
  2. V malé mističce smíchejte chia semínka s vodou a nechte zgelovatět.
  3. A teď už to půjde rychle. Nejdříve si rozehřejte troubu na 180°C. Tento krok nevynechávejte, protože v okamžiku, kdy dáváte chléb dovnitř, musí být trouba opravdu dokonale vyhřátá. Formu si vyložte pečícím papírem.
  4. Pohanku přes síto slijte, ještě jednou propláchněte a dejte do koktejlového mixéru, přidejte vodu, jablečný ocet, olej a mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete husté hladké těsto, trvá to asi dvě minuty. Nakonec přidejte chia gel a ještě promixujte.
  5. Ve větší míse smíchejte krupici, sůl, kmín, koriandr, vinný kámen a sodu.
  6. Opatrně přisypávejte a zamíchávejte do směsi. Až bude směs bez hrudek, vylijte do formy, posypejte semínky a rychle s tím do trouby.
  7. Pečte asi 45 – 60 minut, špejlí občas kontrolujte, zda je chléb už hotový, vyndejte z trouby, vyjměte z formy a nechte na mřížce vychladnout.

Pro potřeby protiplísňové diety upravený recept podle blogu: http://veg-ethique.blogspot.cz/

Esejský chléb

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu od III. stupně a raw till 4 od II. stupně

180g jednozrnky, 5 menších mrkví, hrst dýňových semínek, hrst slunečnicových semínek, oregano, majoránka nebo bazalka, sůl, pepř (nemusí být)

Jednozrnku na 24 hodin namočíme. Vodu v průběhu máčení 3x vyměníme. (Pokud jsou vedra, je lepší mít namočenou jednozrnku v ledničce.) Scedíme, propláchneme vlažnou vodou. Mrkev odšťavíme a šťávu nalijeme do mixovací nádoby. Postupně přisypáváme jednozrnku a mixujeme. Nakonec vmixujeme i část odšťavené drtě z mrkve, semínka a koření. Na pečícím papíře vytvarujeme placky a sušíme na sluníčku, v troubě nebo sušičce 4-6 hodin – ne zcela do tvrda, ale spíše do konzistence jako pita chléb. Placky nemusí mít pravidelné tvary , ale pro vaši informaci 1 placka o průměru 10 cm má hmotnost 35 g.

esejsky chleba
Chlebík od najimseazhubnu.cz

Pokud tedy chcete omezit tuky ve stravě, což je při protiplísňové dietě žádoucí, tyto placky jsou perfektní.

Inspirace z webu www.najimseazhubnu.cz

Rajčatový chléb Rawmania

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu od III. stupně a raw till 4 od II. stupně

1 šálek sušených rajčat – namočených asi na 3 hodiny, 1 šálek slunečnicových semínek, půl šálku povolených oříšků, ¼ šálku lněných semínek, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička soli, 2 lžičky lahůdkového droždí, půl lžičky sušeného česneku, 1 lžíce provensálského koření, ¼ šálku nabobtnaných chia semínek (asi 1-2 lžíce chia zalité čtvrt šálkem vody)

Ze slunečnicových semínek, ořechů a lněných semínek vytvoříme mouku pečlivým rozmixováním. Smícháme s ostatními suchými ingrediencemi. Přecedíme rajčata a rozmixujeme je na kaši s chia semínky. Smícháme obě směsi dohromady a chvíli propracováváme, než se všechna směs spojí. Chvíli to potrvá. Pak vyválíme těsto (asi 0,5 cm tlusté) mezi dvěma pečícími papíry a nakrájíme na plátky. Sušíme v sušičce 5-8 hodin. Po třech hodinách otáčíme.

rajcatove_krekry_nove5
Krekry od Rawmania

Recept jsem převzala a upravila pro protiplísňovou dietu ze stránek www.rawmania.cz

Oopsies houstičky

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu od II. fáze

Na 6-8 kousků „housky“: 3 vejce, 100 g smetanového sýru, špetka soli, půl lžíce psyllia, půl lžičky kypřícího prášku do pečiva

Oddělte bílky od žloutků; bílky vyšlehejte spolu se solí do tuhého sněhu. Žloutky vyšlehejte se smetanovým sýrem, přidejte psyllium a prášek do pečiva. Jemně promíchejte obě směsi. Na plech vyložený pečicím papírem vytvarujte 6-8 placiček, které pečte 25 min při 150°C, dokud nezezlátnou.  Před pečením je možné dozdobit různými semínky.

oopsie
Zdroj obrázku: YouTube

Těsto je dost univerzální; kromě placiček a housek můžete vytvořit i třeba plát a pak z něj zabalit něco do rolády.

Hotové houstičky rozřízněte, a naplňte ideálně zeleninou nebo zeleninovou pomazánkou, stačí je ale třeba jen promazat bylinkovým máslem.

 

Tak dobrou chuť! :-)

Povolené chleby, placky… homemade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *