V tomto příspěvku najdete recepty, kde je jen maso se zeleninou, trochou tuku, a případně s kořením. Recepty jsou tedy bezlepkové, vhodné pro různé typy diet – u protikvasinkových viz informace vždy u receptu. Něco možná znáte, něco vám možná připomenu, ale určitě najdete i něco, co ještě neznáte. Některé recepty pocházejí z mojí kuchyně.

Zelené fazolové lusky s opraženými kousky kuřete a cibulkou

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu a paleo dietu (všechny stupně)

2 hrsti zelených fazolových lusků (čerstvé nebo mražené), 1 kuřecí prso nebo kousek krutího prsa, 1 velká červená nebo bílá cibule, řepkový olej, sůl, chilli.

Zelené lusky povaříme doměkka a nakrájíme na malé kousky velikosti sousta. Udržujeme v teple. V pánvi rozpálíme olej a orestujeme plátky cibule; když cibule začíná zlátnout, přidáme na kousky nakrájené a osolené kuřecí prsíčko. Vše opékáme, dokud není kuře měkké. Potom do pánve přidáme fazolové lusky, vše společně prohřejeme a promícháme. Přichutíme chilli.

Fondue – zaměřeno na bylinkové maso

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu a paleo dietu (všechny stupně)

Na přípravu fondue, pokud nemáme klasický fondue set, můžeme použít malý tábornický propan-butanový vařič a rendlík se silným dnem – efekt je stejný, a můžeme si fondue dělat i venku na terase, balkoně, nebo na zahradě. Ideální večeře pro volný podvečer s přáteli, kdy nevadí pomalé vychutnávání jídla.

200 g masa (kuřecí, krutí, králičí), řepkový olej, čerstvé bylinky, zelenina pokrájená na tenké špalíčky nebo na kousky – mrkev, okurka, řapíkatý celer, paprika, ředkvičky, kedlubna.

Dipy, omáčky, koření: hořčice bez cukru a chemických přídavků, sůl, pepř, chilli dip nebo wasabi bez cukru, domácí tatarka z vejce, domácí tatarka ze slunečnicových semínek, atd.

Ideálně den dopředu si naložíme maso. Maso pokrájíme na vhodné kousky velikosti většího sousta – maso se pak v oleji smrskne. Do misky s pokrájeným masem přidáme bylinky dle výběru, které buď necháme celé, nebo nakrájíme na malinké kousky a vetřeme do masa. Směs mírně přelijeme řepkovým olejem a zamícháme. Maso není nutné solit, pokud použijeme pro podávání některá z ochucovadel.

V rendlíku rozpálíme olej – musí se v něm dělat bublinky a téměř vřít, jinak se maso nebude dělat dost rychle a nasákne olejem, což není žádoucí. Na fondue vidličky nebo kovové jehly na ražniči napíchneme kousek masa a dáme do rendlíku. Můžeme dělat dle velikosti rendlíku např. až 6 kousků masa najednou – je třeba vyzkoušet, protože více masa může olej ochladit.

V mističkách máme připravenou pokrájenou zeleninu.

V dalších mističkách může být připravený hořčičný dip (smícháme hořčici s olejem, solí a pepřem a vymícháme do hladké konzistence), chilli dip nebo wasabi, případně domácí tatarku, apod. Recept na domácí tatarku najdete zde a na tatarku ze slunečnicových semínek zde.

Když je masová jednohubka hotová, dáme si na talířek, a rovnou dáme dělat do oleje další. Jíme s připravenou zeleninou a ochucovadly.

Marinované hovězí s lehkým salátkem

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu a paleo dietu (všechny stupně)

Kousek hovězího roštěnce, olivový olej, koriandrové lístky, kůra a šťáva z citrónu, drcený česnek, 2 hrsti mátových listů, několik hrstí polníčku, 2 listy římského salátu, 2 listy salátu lollo rosso, sůl, bílý pepř.

Kousek roštěnce důkladně potřeme marinádou – snažíme se vetřít co nejvíc do masa. Marinádu uděláme z olivového oleje, jemně nasekaného koriandru a máty, z nastrouhané kůry a šťávy z citronu (množství šťávy dle vlastní chuti) a dvou drcených stroužků česneku. Všechny ingredience důkladně rozmícháme. Hovězí marinujeme minimálně 10 minut, raději však alespoň hodinu či dvě. Maso poté můžeme vcelku ogrilovat či upéct v troubě nebo remosce. Po upečení masa nechte chvíli na prkénku odpočívat, než začnete krájet.

Připravíme si salát z natrhaných kousků různých druhů listů salátu. Salát pokapeme trochou zálivky vytvořené z oleje, soli, bílého pepře a citronové šťávy.

Pamatujte, že salátu by mělo být víc než masa…J.

Recept jsem převzala a upravila pro protikvasinkovou dietu z časopisu Apetit, květen 2009

Ragú Marengo

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu (od II. stupně) a paleo dietu I. stupně

Kousek telecího masa – vhodný na nudličky, sůl, pepř, citrónová kůra, čerstvá bazalka, čerstvá rajčata na omáčku, deci bílého vína, hovězí vývar, šalotky, čerstvé žampiony, česnek, olej, máslo.

Maso pokrájené na nudličky osolíme a opepříme; orestujeme na oleji ze všech stran, vyndáme z pánvičky a dáme do tepla. Do pánve dáme šalotky a česnek (pokrájené najemno) a opékáme do změknutí. Na pánev vrátíme maso, přilijeme vývar, přidáme na kostičky nakrájená rajčata zbavená slupky, pokrájenou bazalku a citronovou kůru. Promícháme, a buď můžeme pomalu dusit na plotně, nebo dáme péct do trouby.  Když je maso téměř hotové, rozpustíme na pánvi máslo a podusíme žampiony – přidáme do omáčky a společně ještě dopékáme v troubě, nebo necháme stranou a podáváme jako přílohu k masu s omáčkou. Při dobrém poměru rajčat a vývaru se udělá dobrá hustá omáčka.

Losos s kapary a koprem

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu a paleo dietu (všechny stupně)

filet z lososa s kůží, máslo, lžíce kaparů naložených ve vlastní šťávě, citronová šťáva, nasekaný kopr, sůl, pepř

Rozehřejte na pánvi kousek másla, vložte lososa kůží dolů a opékejte 3-4 min dozlatova. Osolte, opepřete a pak rybu opatrně obraťte a opékejte ještě 2 minuty i z druhé strany. Přidejte kapary, zbytek másla a citronovou šťávu rozmíchanou s vodou v poměru 1:2. Zahřívejte minutu. Lososa přendejte na vyhřátý talíř a do šťávy v pánvi vmíchejte nasekaný kopr – směsí pak přelijte lososa.

abstract-1238667_1920

Můžete doplnit blanšírovanou zeleninou (hodí se např. brokolice) nebo malým listovým salátkem.

Králík na divoko + zelenina 3x jinak (zeleninová omáčka, pečená zelenina, zlatá zelenina)

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu (od II. stupně) a paleo dietu (všechny stupně)

Králík, mrkev, celer, petržel, čerstvý tymián, čerstvý rozmarýn, muškátový oříšek, sůl, pepř, olej.

Připravíme králíka pro pečení; celého potřeme solí a čerstvými rozdrcenými bylinkami a dáme péct s trochou vody a lžící oleje ideálně do remosky. Králíka pečeme pomalu.

Hodinu před dopečením králíka přidáme do remosky nebo pekáče na kolečka či kousky nakrájenou kořenovou zeleninu promíchanou s trochou soli, oleje, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a další porcí drcených bylinek. Zeleninu pak podáváme jako přílohu ke králíkovi.

vegetables-2020662_1920

Zeleninu můžeme po změknutí a prolnutí všech chutí rozmixovat do hladka na omáčku a přimíchat trochu rostlinné smetany, nebo ji můžeme ponechat jako přílohu ke králíkovi. Pokud zeleninu rozmixujete na omáčku, doporučuji jako přílohu ke králíkovi např. povařené zelené fazolky, růžičky brokolice, nebo povařené růžičkové kapusty.

Zeleninu taky můžeme připravit tzv. zlatou. Všechnu zeleninu nastrouháme najemno, přidáme sůl, trochu bylinek a másla, a dáme péct pomalu na 3-4h. Občas promícháme, před dopečením přidáme ještě kousek másla. Ze zeleniny vznikne kaše, která má zlatou barvu, a vynikající chuť. K masu ladí výborně.

Pečené kuře s růžovou remuládou

Vhodné pro nízkosacharidovou dietu (od II. stupně) a paleo dietu (všechny stupně)

1 celé kuře, půlka syrové červené řepy, celá bulva ředkve vodnice, 3 vařená vejce, 2-3 lžíce kvašené zeleniny, domácí majonéza, olej, sůl, pepř, 1 lžíce domácí hořčice (nebo hořčice bez cukru a přidaných chemických látek)

Kuře důkladně omyjeme, dáme do pekáčku, nasolíme. Pro lepší chuť můžeme potřít tukem s bio kořením dle chuti.  Do pekáčku přilijeme tak centimetr vody, zaklopíme a necháme péct doměkka. Když už je kuře měkké, nechte péct zprudka, odklopené, ještě pár minut pro vytvoření křupavé kůrčičky.

Salát je ideální připravit den předem, ale dá se připravit i v průběhu pečení kuřete, protože řepa i vodnice jsou křehké. Syrovou řepu a vodnici oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme dle chuti domácí majonézu, hořčici, kvašenou zeleninu, dochutíme olejem, solí a pepřem. Dobře promícháme. Nakonec přidáme kousky vajec a opatrně promícháme remuládu. Dáme trochu vychladit a podáváme spolu s pečeným kuřetem. Remuláda je vynikající i bez vajec.

Zdroj obrázků: Pixabay

Maso se zeleninou – dietní recepty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *