Dnes vás chci trochu pustit k nám do kuchyně; o fotkách kuchyňské linky nebo dečkách to ale nebude :-). Protikvasinkovou dietu už nedržím, ale obliba salátů v dietní verzi nám zůstala, a rádi i často si takové saláty děláme. Některé saláty vymyslel můj muž, něco já, některé jsme upravovali z různých časopisů a kuchařek, každopádně nám natolik zachutnaly, že se zabydlely a recepty vám dnes prozradím.

food-2490641_1280

Tomášův jednoduchý salát s mátovou zálivkou

Recept je vhodný pro všechny druhy diety, u nízkosacharidové verze od II. stupně

½ mladé kedlubny, 1 bílá paprika, kousek salátové okurky, 1 malá mrkev, olivový olej, 3 větší lístky čerstvé máty

Zeleninu nakrájíme na tenké proužky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vše dobře promícháme. Do misky nalijeme trochu olivového oleje a dáme do něj na tenké proužky nakrájenou mátu. Zalijeme zeleninu, necháme chvíli odležet, a pak podáváme.

Salát má jemně nasládlou, delikátní chuť.

Středomořský salát

Recept je vhodný pro nízkosacharidovou dietu III. stupně, bez sýra feta pro raw a raw till 4 verzi, bez rajčete pro paleo verzi I. stupně

Čtvrtka ledového salátu, bílé nebo červené listy čekanky, hrst rukoly, kousek salátové okurky, 1 pevné rajče, červená cibule, 2-3 ředkvičky, bazalka, kousek sýra feta, olivový olej, jablečný ocet

Salátové listy pokrájíme nebo natrháme na menší kousky. Rajčata a cibuli nakrájíme na osminky, sýr na kostky nebo tenké proužky; cibuli můžeme rozdělit ještě na jednotlivé vrstvy. Okurku a ředkvičky nakrájíme na tenké plátky a pak vše promícháme v míse. Posypeme rukolou. Na zálivku si nakrájíme na tenké plátky bazalku, kterou smícháme s olejem a octem a nalijeme na salát. Vše dobře promícháme.

Okurkový salát s červenou cibulí a koprem

Recept je vhodný pro všechny druhy diety

Okurka salátovka, červená cibule, svazeček kopru, olej, jablečný ocet, čerstvě umletý barevný pepř, sůl

Okurku nakrájíme na tenká kolečka a dáme do mísy. Svazeček kopru nasekáme nadrobno a přidáme k okurce. Zalijeme lžící jablečného octa a třemi lžícemi oleje, trochu opepříme a osolíme. Vše důkladně promícháme, a servírujeme ozdobené červenou cibulí.

Paprikový salát s bílou ředkví a cherry rajčátky

Recept je vhodný u nízkosacharidové diety od III. stupně, raw a raw till 4 verzí diety, a paleo I. stupeň diety

1 červená paprika, 1 zelená paprika, cherry rajčátka, 1 malá bílá ředkev, olej, jablečný ocet, čerstvé bylinky

Červenou a zelenou papriku nakrájíme na tenké nudličky a ty ještě překrájíme na velikost sousta. Cherry rajčátka přepůlíme, ředkev oloupeme a nakrájíme na opravdu tenké plátky. Přidáme trochu oleje a octa a jemně pokrájené bylinky (co máte k dispozici, saturejka, tymián, bazalka, hladkolistá petrželka….).  Vše důkladně promícháme a podáváme.

Polníčkový salát s kedlubnou

Recept je vhodný pro všechny druhy diety

2 hrsti polníčku, půl kedlubny, bílá kulatá ředkev i s natí, syrová brokolice, 1 citron, olivový olej, sůl, chilli paprička

Polníček propláchneme a řádně osušíme. Dáme do salátové mísy. Přidáme kedlubnu a bílou ředkev, oloupané a nakrájené na tenké nudličky, brokolici nakrájenou na drobné kousky. Vše promícháme.

Uděláme si zálivku; půl oloupaného citrónu rozkrájíme na kousky a dáme do chopperu. Rozsekáme na hutnou kašičku. Přidáme dle chuti a konzistence olej. Dochutíme solí a jemně rozsekanou chilli papričkou bez semínek.

Barevný zeleninový salát s pohankou

Recept je vhodný pro nízkosacharidovou dietu od II. stupně a raw till 4 verzi diety

Cherry rajčátka, červená paprika, žlutá paprika, ředkvičky, řapíkatý celer, pohanka, jablečný ocet, citrónová šťáva, olivový olej, sůl.

Rajčátka nakrájíme na půlky, papriky na kousky, ředkvičky a řapíky na tenké plátky. Připravíme 1-2 hrsti pohanky obvyklým způsobem a necháme vychladnout. Smícháme zeleninu s pohankou, a dochutíme octem, olejem, šťávou a solí.

Cuketový salát s mátou

Recept je vhodný pro všechny druhy diety

2 mladé malé cukety, ½ červené cibule nakrájené na plátky, šťáva a kůra z jednoho citronu, hrst mátových lístků, olivový olej, sůl a bílý pepř

Promíchejte cibuli se šťávou z jednoho citronu, osolte a opepřete, dejte na 10 minut odležet. Cukety nastrouhejte na tenké dlouhé plátky (nebo použijte škrabku), vložte do mísy, posypejte hrstí mátových lístků a nastrouhanou kůrou z citronu; pokapejte dvěma lžícemi olivového oleje. Opatrně promíchejte spolu se zálivkou a podávejte.

Letní salát s kozím sýrem

Svazeček ředkviček, kedlubna, mladá kapusta, salát little gem, mrkev, černé sezamové semínko, ume ocet, olivový olej, kozí sýr.

Ředkvičky, kedlubnu a mrkev nastrouháme. Kapustu nakrájíme nadrobno. Little gem nakrájíme na větší kousky. Všechny ingredience kromě salátu little gem zamícháme a uděláme salát. Dáme do servírovací misky little gem jako lůžko, na to navršíme postrouhanou směs, na konec přidáme na kostičky pokrájený kozí sýr. Posypeme trochou černých sezamových semínek.

Římský salát s naklíčenou cizrnou a žlutou paprikou

Recept je vhodný pro všechny druhy diety (pokud držíte paleo dietu a neuznáváte klíčky, pak jezte bez naklíčené cizrny)

Římský salát, hrst naklíčené cizrny, 1 žlutá paprika, 1 jarní cibulka i s natí, jablečný ocet, olivový olej, sůl

Listy římského salátu omyjeme a natrháme na kousky. Přidáme na nudličky nakrájenou žlutou papriku, hrst naklíčené cizrny, na tenké plátky nakrájenou jarní cibulku, a promícháme. Pokapeme zálivkou a podáváme.

 

Letní saláty z naší kuchyně
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *