Pro všechny, co chtějí jíst něco “jarního”, nabízím trochu inspirace :-)

jarní cibulky

Rizoto s chřestem

Nízkosacharidová dieta od II. stupně, Raw till 4

Šálek neloupané rýže, bílý nebo zelený chřest (případně jejich kombinace), 0,5-0,8l zeleninového vývaru, 3-5 jarních cibulek dle velikosti, citronová nebo limetková kůra, hrst bylinek dle vaší chuti (hodí se saturejka, bazalka, petrželka, tymián, oregano…), máslo, sůl, bílý pepř.

Nejdříve si připravíme chřest. Odřízneme dřevnaté konce, bílý chřest škrabkou oloupeme od hlavičky směrem dolů – hlavička se neloupe. Zelený chřest, pokud je mladý, se neloupe; v případě nutnosti stačí oloupat spodní třetina. Chřest nakrájíme na 0,5-1 cm kolečka, hlavičky si necháme celé na ozdobu, před podáváním je krátce spaříme v páře.

appetite-2039_1920

Zeleninový vývar je nejlepší domácí; můžete si např. naplánovat vaření zeleninové polévky s větším množstvím vody na předchozí den a zbylý vývar pak využít při přípravě rizota.

Na kousku másla osmahneme jemně na kousky nakrájenou cibulku. Přidáme propláchnutou rýži a chvíli opékáme na mírném plameni. Poté do rýže přidáváme po sběračce horkého zeleninového vývaru – vždy přilijeme další sběračku, když se předchozí tekutina odpaří. Po pěti minutách této přípravy rýže dáme kolečka chřestu do vývaru, který stále necháme probublávat v hrnci vedle. Pokud vám přijde chřest i s vývarem do rýže během přípravy, nic se neděje. Rýži takto vaříme tak dlouho, dokud není měkká, ale uvnitř stále al dente – může to trvat kolem dvaceti minut, záleží na typu sporáku. U rýže je nutné stát a stále míchat, aby se nepřichytila – odměnou však bude její vynikající chuť.

Když je rýže hotová, přidáme do ní zbytek již hotového chřestu z vývaru – pokud nějaký zbyl, dochutíme solí – je-li třeba, bílým pepřem, přidáme hrst bylinek jemně pokrájených, a citronovou či limetkovou kůru nastrouhanou najemno. Vše promícháme a necháme minutu odležet, aby se všechny chutě spojily.

Podáváme na nahřátém talíři, ozdobené hlavičkami chřestu.

Vycházela jsem z receptu: http://www.kitchenette.cz/clanek/164-rizoto-s-chrestem-hraskem-cerstvymi-bylinkami-a-citronovou-kurou

Grilované jehněčí kotlety

Nízkosacharidová dieta od I. stupně, paleo dieta

2 jehněčí kotlety o hmotnosti cca 150g, stroužek česneku, snítku čerstvého rozmarýnu, jemně nastrouhanou kůru z poloviny citrónu, olivový olej, sůl

Očištěné a naporcované kotlety dáme do misky, kde máme připravenou marinádu z prošlehaného oleje, citronové kůry, nadrobno nakrájeného rozmarýnu a česneku. Maso důkladně obalíme v marinádě – u kosti můžeme maso ještě naříznout, lépe se pak propéká; necháme odpočívat v chladu alespoň půl hodiny, ideálně však přes noc. Maso občas obraťte.  Na rozpálený gril nebo grilovací pánev dáme opéct kotlety – záleží na výšce masa, ovšem obvykle to trvá 3-5 minut z každé strany.

Bulgur s čerstvým špenátem a hráškem

Nízkosacharidová dieta od II. stupně, Raw till 4

Půl hrnku bulguru, svazek čerstvého špenátu, hrst zeleného mraženého nebo čerstvého hrášku, olivový olej, česnek, citrón, sůl, pepř, hrst směsi čerstvých bylinek

Ve vroucí osolené vodě vařte 15 minut bulgur, na poslední 3 mi­nuty přidejte do hrnce i hrášek. Pak sceďte. Udělejte dresink: v míse našlehejte na jednu porci 2 lžíce oleje, trochu šťávy z citronu a 3 rozmačkané stroužky česneku. Podle chuti osolte, opepřete, a přimíchejte 1 velkou hrst drobně pokrájených čerstvých byli­nek (máty, petrželky, pažitky), nahrubo nasekaných. K bulguru s hráškem přimíchejte hrst pokrájeného špenátu a přelijte dresinkem.

Jarní polévka

Nízkosacharidová dieta, paleo dieta všech fází

Ideálně až pět druhů „zeleného“ – mladou nať petržele, kopr, nať řapíkatého celeru, libeček, mladé listy kopřiv, pampelišek, koriandr….atd. Dále 1 cibuli, 3 stroužky česneku, mrkev, celer a petržel, máslo, sůl.

Zeleninu pokrájíme na drobné kousky a dáme opražit na máslo – když je zelenina měkká a chytá zlatou barvu, zalijeme jí horkou vodou. Do vody vložíme oloupanou cibuli. Nakrájíme „zelené“ na malé kousky a rovněž vložíme do polévky – bylinkami nešetříme. Necháme vařit doměkka. Polévka je nejlepší druhý den, když se rozleží chuť všech ingrediencí.

Polévka s opraženou zeleninou a ume octem

Nízkosacharidová dieta, paleo dieta všech fází

Svazeček ředkviček, pórek, cibule, bílá paprika, kedlubna, mrkev, červená řepa i s natí, petržel, palice česneku, ume ocet, zeleninový vývar, trocha oleje.

Všechnu zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Nať z červené řepy na kousíčky a listy na nudličky. Na oleji vše rychle opražíme tak, aby zelenina změkla, ale zůstala krásně křupavá. Nejdřív musí jít do pánvičky zelenina, která potřebuje nejvíc času, nakonec přijde česnek na plátky a nať z červené řepy. Zalijeme vývarem, dochutíme ume octem, a přidáme čerstvě prolisovaný česnek (několik stroužků). Necháme velmi krátce povařit a podáváme.

Zelenina v této úpravě neztratí mnoho vitamínů a cenných látek. Solíme a dochucujeme ume octem a silným fungicidem, česnekem. Toto je ideální polévka při protikvasinkové dietě.

Ředkvičkový salát s cottage sýrem

Nízkosacharidová dieta od II. stupně

5-8 ředkviček dle velikosti, olivový olej, bylinky dle chuti, balení Cottage sýra, sezamové semínko, hrst klíčků alfalfa nebo fazole mungo.

Ředkvičky pokrájíme na menší kousky do misky. Přidáme balení Cottage sýra, lžičku olivového oleje, sezamové semínko a na drobounko nakrájené bylinky. Vše promícháme. Ke konci míchání přidáme klíčky a opatrně promícháme. Poměrně sytý salát díky sýru a klíčkům. Je možné jíst spolu se špalíčky mrkve nebo salátové okurky, případně kouskem řapíkatého celeru či salátových lístků.

Kedlubnový salát s petrželkou

Pro všechny diety (bez kefíru)

1 kedlubna, 1 menší mrkev, stroužek česneku, hladkolistá petrželka, sůl, pepř, olivový olej

Nadstavba: trocha kefíru – pro nízkosacharidovou dietu od II. stupně

Kedlubnu oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev nastrouháme nahrubo. Stroužek česneku prolisujeme. Hladkolistou petrželku nakrájíme nadrobno. Všechny ingredience smícháme a dobře promícháme.

Ředkvičkový salát s chutí sezamu

Pro všechny diety.

10 ředkviček, půl salátové okurky, půl červené cibule, hrst sezamových semínek, olivový olej, sezamový olej, chilli paprička, jablečný ocet

Nasekejte ředkvičky na tenké plátky a okurku rozkrojte podélně napůl a pokrájejte jí na 0,5 cm kolečka. Cibuli nakrájejte na nudličky. Všechnu zeleninu promíchejte a polijte zálivkou. Zálivku připravíte ze lžíce octa, půl lžíce olivového a půl lžíce sezamového oleje, a jedné chilli papričky, pokrájené najemno. Salát nechte pár minut odležet a před podáváním posypejte sezamovým semínkem.

Polníčkový salát s pestem z medvědího česneku

Pro všechny diety.

2-3 hrsti polníčku, mrkev, bílé zelí, ředkvičky, 2 hrsti listů medvědího česneku, hrstička loupaných a předem přes noc namočených mandlí, olivový olej, stroužek česneku (pro otrlé), trocha soli, mix bílého a černého sezamového semínka

Nadstavba: kozí sýr, klíčky…

Na talíř rozložíme polníček. Postupně rozsekáme v nožovém mixéru najemno zelí, mrkev a ředkvičky a ozdobíme zeleninou polníčkový základ dle naší fantazie. Salát pokapeme na různých místech pestem z medvědího česneku a posypeme semínky, celé mírně osolíme. Můžeme ještě doplnit kostičkami kozího sýra a čerstvými klíčky.

pesto-2228763_1920

Pesto z medvědího česneku: medvědí česnek omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší 2-3 cm kousky. Dáme do mixéru. Přidáme několik lžic oleje, hrst mandlí a na plátky nakrájený stroužek česneku. Vše mixujeme do hladka, v případě nutnosti dolijeme olej a mírně osolíme.

 

Jarní recepty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *