Většina z nás bojuje s časem… kolotoč práce-škola-děti-úklid-a: jídlo na každý den. Ve dnech, kdy pracujeme nebo chodíme do školy, máme málo času. Ale můžete mít třeba i v programu celodenní nebo dokonce několikadenní cestování, víkendový festival… Při dietě je klíčové jíst pravidelně správně připravená jídla pro dobré trávení a boj s přemnoženou kvasinkou. Dobrá zpráva je, že vám můžu přiblížit pár tipů a triků, jak si usnadnit život, a přitom dodržovat pravidla diety!

Co si můžu na dietě připravit dopředu?

Základem je dobře si rozmyslet, co budu několik dalších dnů jíst – koordinujte své myšlenky se svými zásobami a nákupy, pište si jídelníček podle tohoto příspěvku. Při dietě máte omezené možnosti potravin, musíte věnovat víc času přípravě vlastního jídla. Když to máte rozmyšlené a napsané, v souladu s pravidly vaší diety, pak se vás zeptám: máte třeba v neděli odpoledne hodinu čas? Pokud ano, co všechno za hodinu stihnete?

Třeba několik činností najednou, vyberte si:

  • uvařit vajíčka natvrdo
  • uvařit si 1-2 druhy luštěnin
  • dát naklíčit různá semínka
  • uvařit nebo napařit pohanku, jáhly…
  • dát táhnout masový vývar na polévku
  • upéct kousek masa, rybu, dát je do marinády odležet přes noc, dát do solného nálevu přes noc…
  • udělat si karbanátky, masové kuličky, nebo něco jiného z mletého masa
  • udělat si zeleninové jídlo, které se potřebuje rozležet (mrkvový salát, celerová remuláda…)
  • připravit si dopředu svačinové krabičky (oříšky, semínka, klíčky)
  • zamíchat si zálivku na salát
  • snídaňové kaše (při přípravě udělat komplet a ráno jen ohřát)
  • chia pudink
  • upéct pohankové palačinky, lívance nebo pagáče na snídani nebo večeři (pokud nebudete ujídat, vydrží dobře uskladněné bez problému několik dní)
  • připravit si rostlinné mléko
  • dát zkvasit zeleninu
  • udělat si luštěninový hummus (např. z cizrny nebo bílých fazolí)
  • vyrobit různé pomazánky, bylinkové máslo, dipy, pesto, tatarku (z vejce, slunečnicových semínek)…
  • kdo už na dietě může, tak si upeče/usuší různé semínkové placky, zelňáky, chlebíky…

 

Věřím tomu, že určitě bez problémů přijdete na další ingredience nebo celá jídla, která se dají udělat dopředu. Z výše uvedeného seznamu je jasné, že něco vám zabere pouze pár minut, jiné ingredience můžete vařit současně v různých hrncích na sporáku, a přitom krájíte zeleninu, namáčí se ořechy na rostlinné mléko, atd.

A pár tipů…

Ruku na srdce, dělat jídla, která vyžadují náročnější přípravu nebo čas, abyste si hlídali var, je ve všední dny zabíjející. Ale když si vyhradíte hodinku vašeho času během dne, kdy máte volno, můžete paradoxně ušetřit o dost víc času přes týden, kdy už předem připravenou ingredienci do finálního jídla jen vytáhnete, a doděláte (a nebo máte dokonce úplně hotovo). Pokud třeba ve všední den po práci dělám zmíněný zeleninový salát, který potřebuje den rozležet, pak musím ještě připravit další jídlo, které budu jíst ten den. Dělám tedy ve finále jídla dvě, což mne může už předem odradit – ale to je zrovna u zeleninového jídla opravdu škoda. Kdo bere pravidelně zeleninové bedýnky nebo striktně pojídá pouze regionální a sezónní zeleninu, ví, o čem mluvím – s kořenovou zeleninou pracujete mnoho měsíců v roce, a je potřeba variabilita, ale hlavně jíst tu zeleninu pokud možno ne tepelně upravenou. Pak jsou takové odležené saláty skvělou volbou.

Pozor na tepelnou úpravu zeleniny; poté, co přejde varem a vystydne, změní se její zásadité pH na kyselinotvorné; to je při dietě nežádoucí, takže zeleninu si dopředu předem tepelně neupravujte!

v lednici

Luštěniny a (pseudo)obiloviny vám po uvaření vydrží dobře uskladněné i týden. Tak se toho nebojte. U luštěnin dodržujte pravidla správného vaření, ať vás luštěniny zbytečně nenadýmají – je to u diety nežádoucí stav. Zálivky na salát vám vydrží bez problémů až týden, ale i déle (např. zálivka z oleje a hořčice). Maso vydrží také dlouho, po upečení si ho můžete i nakrájet/natrhat na požadovanou velikost, dáte do krabičky a v lednici vše vydrží v dobré kondici. Každou činnost, kterou si uděláte při přípravě navíc, později máte k dobru.

Jak je to s čerstvou zeleninou, kterou si možná chcete dopředu nakrájet? Tady je to diskutabilní… salát vadne, kořenová zelenina okorává – dnes se tohle dá řešit pomocí vakuování potravin ve speciálních dózách s použitím vakuovačky, ze kterých se vytáhne vzduch a zelenina vydrží déle, je tu však jedno velké ALE: jak do zeleniny říznete, ztrácíte vitamíny, navíc následnou oxidací (i když tu vakuováním značně omezíte) ztrácíte další vitamíny. Zeleninu je nejlepší co nejdéle udržet vcelku. Jako maximální ústupek vidím připravit si salát jako hlavní chod do práce, večer předem. A krájejte keramickým nožem!

Když chcete dělat salát den předem, pak doporučuji vrstvení ideálně do vysoké sklenice, nebo šikovné misky. Úplně na dno dáte zálivku nebo tekuté přísady (ale raději je dáte třeba do jiné sklenice), pak přijdou např. bílkoviny nebo těžší a hutnější druhy zeleniny, listová zelenina a bylinky přijdou až na konec. Tím se salát nerozmáčí a vydrží v dobře uzavřené nádobě bez problémů přes noc, o něco hůř až do večera. Z jednotlivých druhů salátů nejrychleji odchází saláty typu rukola, polníček, listový salát, déle vydrží třeba ledový salát, nebo salát little jam.

Jak na skladování; kde skladovat?

Skladujte samozřejmě na chladném místě; v lednici dodržujte správný systém uskladnění (např. zelenina patří dolů). Některé potraviny nebo vámi připravené polotovary můžete i zmrazit; v dlouhodobém horizontu je to výborná varianta pro usnadnění práce.

Jestliže ještě nemáte, pořiďte si kvalitní krabičky, které dobře těsní, nebo šikovné vysoké a dost široké sklenice – stanou se vašimi pomocníky v uskladnění polotovarů/připravených ingrediencí.

Lidé s malou lednicí někdy volí i zavařování hotových potravin, které později jen vytáhnou ze spíže a ohřejí nebo dodělají. Nejsem toho úplně příznivcem, „konzervy“ tohoto typu mívají dost kyselé pH, jenže na dietě je potřeba jíst hlavně potraviny se zásaditým pH (nejlépe poměr 80% zásaditých ku 20% kyselinotvorných potravin). Tuto variantu bych tedy nevyužívala příliš často, i když je to jinak velmi praktické.

Využívejte internet a vlogy…

Dnes můžete na internetu najít různé tipy a tripy na tzv. „meal prep“, tedy přípravu jídel dopředu. Jednak zjistíte, že v tom nejste sami a stejný problém řeší plno lidí, kteří už za vás leccos vyřešili a rádi se s vámi dělí o své poznatky, a taky získáte velkou inspiraci třeba i pro způsoby přípravy polotovarů nebo jednotlivých ingrediencí, poznáte nové recepty, které uzpůsobíte své dietě a zase rozšíříte svůj jídelníček. YouTube je bohatý zdroj takových informací, tak toho využijte, když se nabízí.

Přeji všem krásné Velikonoce, a kdo chce podpořit můj osvětový projekt, může kliknout zde. Děkuji všem!

Zdroj obrázků: Pixabay, Google

ČASOVÁ TÍSEŇ? PŘIPRAVUJTE SI JÍDLO DOPŘEDU; TIPY A TRIKY, JAK NA TO!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *