Většinou jsme se to naučili doma; zahušťuje se moukou, chlebem, bramborovým škrobem… jsou ale i alternativy, které fungují stejně dobře, hotové jídlo je zdravější a lehčí. V době, kdy je člověk na protikvasinkové dietě, je klasické zahušťování de facto tabu. Některá jídla je však škoda vyřadit z jídelníčku jen kvůli způsobu jejich zahuštění; nabízím vám tedy tipy, jak na to.

Mějte na mysli, že dietáři by se měli snažit zahustit pokrm ideálně tím, co má nejméně sacharidů. Dodržujte vhodné kombinace potravin (zahustit masovou omáčku cizrnovou moukou tedy opravdu nemohu doporučit, atd.).

Zelenina

Platí hlavně pro krémové polévky či omáčky; do zeleninového krému dáme prostě tolik zeleniny, aby ho zahustila sama a krém byl dostatečně silný. Když je to husté moc, stačí zředit horkou vodou. Pokud chceme mít zahuštěnou zeleninou polévku, ale aby nebyla všechna zelenina rozmixovaná, používá se jiný trik: odeberte asi třetinu zeleniny z polévky a rozmixujte. Pak vraťte zpět do polévky.

Dočetla jsem se i takový zajímavý tip: Když vaříte zeleninový vývar, který potřebujete čirý, bez zeleniny, co se zbylou zeleninou? Tu po uvaření rozmixujete a zmrazíte ve formičkách na led (zvlášť mrkev a zvlášť bílou zeleninu: celer atd.). Pak výsledné kostky používejte na zahušťování. Jelikož je zelenina vyvařená, nezbývá v ní moc chuti, což je výhoda (třeba nechcete, aby vám omáčka chutnala po celeru); ale přece jen nejsou úplně bez chuti a omáčce dodají nějaký nový odstín. Světlé kostky se hodí do světlých omáček, mrkvové pyré třeba do rajčatové omáčky nebo polévky.

Cibule

Pakliže připravujete omáčku z masového vývaru, můžete jí zcela přirozeně zahustit rozdušenou cibulí. Při přípravě základu osmahněte stejné množství cibule jako masa, přidejte bio koření (podle typu omáčky, co chcete dělat), zalijte vodou, přiklopte poklicí a vložte do trouby na hodinu a půl, s hovězím masem počítejte ještě o hodinu déle. Cibule se při pečení krásně rozpadne a udělá úžasnou krémovitou konzistenci omáčky.

Zahustím to chlebem… eh?

Tahle rada bude platit pouze pro ty, co drží nízkosacharidovou dietu od II. stupně, nebo dietu raw till 4. Když už máte to nejhorší z diety za sebou, přidáváte postupně pseudoobiloviny, a pak i obiloviny.  Rada platí jen pro ty, co si pečou svůj vlastní chléb v souladu s dietou, nebo takový chleba, co vyhovuje dietě, seženou. Máte-li doma takový starý chléb, co jen ztvrdnul, nevyhazujte ho. Jeho střídku si nastrouhejte a uzavřete do sklenice. Až budete vařit bezmasou omáčku nebo polévku, dobře vám poslouží jako rychlé a chutné zahušťovadlo.

Kuzu

Kuzu se získává z kořene vinného keře. Jedná se o škrob, který je lehce stravitelný. Koupíte ho nadrcený do malých hrudek, které musíte před použitím rozdrtit na prach a smíchat se studenou vodou. Vysoký podíl sacharidů!

Arrowroot

Škrob z kořene arrowrootu se využívá jako náhrada běžných škrobů. Na zahušťování omáček, polévek, kdekoliv by se použil jiný škrob. Vysoký podíl sacharidů!

Jáhly a pohanka

Jedná se o bezlepkové potraviny, které lze využít k zahuštění polévek, nebo třeba luštěninových karbanátků či „sekané“, apod.. Pokud koupíte jáhly či pohanku v nezpracované formě, properte je jako rýži, vařte zhruba pět minut a nechte dojít čtvrt hodiny. Následně plodiny rozmixujte a použijte k zahuštění. Máte-li jahelné či pohankové vločky, stačí do polévky jen nasypat a nechat cca pět minut povařit. Máte-li extrudovanou drcenou pohanku nebo jáhly, stačí sypat tenounkým pramínkem a provařit. Pozor, tekutina houstne pomaleji než třeba při použití mouky, je třeba s tím počítat a raději zahustit méně, chvíli počkat (klidně minutu), a pak případně doladit!

Hraška

Ryze českým produktem je pak bezlepková hraška; stačí smíchat s vodou a smísit se zahušťovaným pokrmem. Nutné je dvacetiminutové provaření. Hraška je směs jemně mletého žlutého hrachu bez slupek (díky čemuž je stravitelnější), několika druhů obilovin, soli a koření. Při použití je však nutné počítat s tím, že chuť pokrmu se hraškou mírně změní. Hrašku taky můžete použít i na obalování různé zeleniny, místo klasického trojobalu. Při dietě nedoporučuji používat často, ale pokud držíte nízkosacharidový typ diety od II. stupně nebo dietu raw till 4, nevidím důvod, proč hrašku občas nepoužít a nezpestřit si jídelníček.

Quinoa – merlík čínský

Bezlepková obilovina, která se pěstuje v Bolívii a Peru a která je běžně k dostání ve zdravých výživách. Hodí se k zahuštění polévek.

Amarant -laskavec

Velmi rychle se rozvaří;  vhodný k zahuštění např. zeleninových polévek.

Zahuštění vaječným žloutkem

Takto lze zahustit omáčku; do tekutiny dáme žloutek za studena a pak opatrně zahříváme. Stále mícháme a dáváme pozor, abychom nepřekročili 65°C.  Každou chvilku smočíme prst v omáčce, a jakmile je to již nemožné vydržet pro nesnesitelné horko, omáčku rychle odstavíme.  Žloutek by mohl ztuhnout a omáčka se zkazit. Nebo oddělte žloutek od bílku, vyšlehejte ho v troše smetany a můžete zahustit omáčku. Nelijte směs přímo do pokrmu, nejprve ji smíchejte s trochou horké omáčky. Budete jistě znát i zeleninové polévky, kam se lije tenkým pramínkem rozmíchané syrové vajíčko, které okamžitě tuhne, a jeho drobné kousky dělají polévku hustější.

Tapiokový škrob, tapioková mouka, tapiokové perly

Tapioka je škrob získaný z kořene esculenta rostlinných druhů Manihot. Tuto prastarou surovinu údajně používali už Mayové. Tapioka je zdravým zdrojem karbohydrátů s nízkým obsahem cholesterolu a bez “nezdravých” tuků. Tapioka obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík. Neobsahuje lepek a může být proto součástí bezlepkové diety.

Tapiokový škrob je k dostání obvykle v malých granulích nebo prášku. Pokrmy zahuštěné tapiokou můžete zmrazit, při rozmražení zůstane konzistence stejná.

Tapioka má vysoký podíl sacharidů; z toho důvodu doporučuji používat až ke konci diety!!

Guarová guma

Možná vás odradí název, ale není to nic škodlivého, ba naopak – guar třeba snižuje hladinu cholesterolu. Guarová guma se vyrábí semen guarových bobů, které jsou většinou pěstovány v Indii. Je mnohem silnější než ostatní zahušťovadla, jako je maranta či kukuřičný škrob, proto ji používejte opravdu jen v malém množství. Na jeden šálek tekutiny stačí 1/4 – 1/2 lžičky guarové gumy, takže opravdu opatrně. Je vhodná do všech pokrmů.

Agar

Agar se získává z červených mořských řas. Je pětkrát silnějším zahušťovadlem než želatina. Vyvarujte se receptům s octem a potravinám s vysokým obsahem kyseliny šťavelové. Výhodou je po vychladnutí lepší tepelná stabilita a tedy vydrží vyšší teploty.

Psyllium

Psyllium je přírodní vláknina; přidávejte psyllium po lžičkách, chvilku to trvá, než nabobtná a pokrm zhoustne. Psyllium je vhodné do omáček, polévek a také do nápojů. Do nápoje stačí přidat jedna čajová lžička a hned tělu dodáte potřebnou vlákninu.

Psyllim má vysoký podíl sacharidů; z toho důvodu doporučuji používat až ke konci diety!!

Kokosová mouka

Kokosová mouka je populární mezi vegany a také je vhodná na bezlepkové pečení. Nemějte obavy, pokud nemáte rádi kokos, tato mouka je bez chuti. Kokosová mouka je plná bílkovin a vlákniny, má i nízký obsah sacharidů.

Chia semínka

Chia semínka stačí jednoduše přisypat do výpeků či polévek a počkat, až nabobtnají. Jsou velmi vyhledávaná pro svoje nutriční hodnoty, jen pro představu – dvě polévkové lžíce semínek mají 4 gramy proteinů, 11 gramů vlákniny. Dále obsahují omega-3 mastné kyseliny, hořčík, vápník, fosfor a vitamin B.

Lněné semínko

Lněná semínka je třeba před přidáním do pokrmů pomlít, nejlépe v mlýnku na kávu. Použít je můžete do pečiva nebo k zahuštění syrových pokrmů, například studených polévek. Přidávejte pomleté semínko po malých částech, chvilku trvá, než nabobtná a zahustí pokrm.

Cizrnová mouka

Cizrnová mouka je populární v indické kuchyni, dobře nahrazuje pšeničnou mouku a dodává jídlu jemnou máslovou či oříškovou chuť. Můžete ji použít na přípravu palačinek i lívanců a k zahuštění bezmasých omáček, polévek, přípravě placek. V kombinaci s vodou může nahradit vajíčko.

Živočišná želatina

Živočišná želatina v krystalech/prášku; zakoupíte ve specializovaných obchodech. Vhodná pro úpravu masových pokrmů. Dobrá je i jako samotný doplněk stravy.

Cassava

Jedná se o tapioku, odlišuje se však způsobem zpracování, tím, jak se používá a jak reaguje při přípravě pokrmů a také složením. Tapioka je bílý prášek či perly, který je pomletý z celé rostliny, tedy nejen hlízy a převážně se vyrábí a používá v Asii. Cassava, nebo také gar(r)i, je pouze vyrobena z hlízy a má nažloutlejší barvu, je však fermentována a sušena a obvykle bývá trochu hrubější než tapioková mouka. Hodí se na zahušťování, na výrobu placek a další.

Cassava má vysoký podíl sacharidů; z toho důvodu doporučuji používat až ke konci diety!!

 

Informace byly převzaty z webových stránek:

Vitalia, Paleo doupě, Prostřeno.cz

 

A to nejdůležitější na závěr: jaké alternativy mohu zvolit při konkrétním tipu diety?

Nízkosacharidová dieta I. stupně:

Zelenina, kuzu, arrowroot, vaječný žloutek, guarová guma, agar, kokosová mouka, chia semínka, lněné semínko, cizrnová mouka, živočišná želatina

Nízkosacharidová dieta II. stupně:

Zelenina, kuzu, arrowroot, vaječný žloutek, guarová guma, agar, kokosová mouka, chia semínka, lněné semínko, cizrnová mouka, živočišná želatina, chleba (např. takový, který je připravený z celých zrn namočené a rozmixované pohanky, nikoli mouky!), jáhly, quinoa, amarant, hraška

Nízkosacharidová dieta III. stupně:

Zelenina, kuzu, arrowroot, vaječný žloutek, tapiokový škrob, cassava, guarová guma, agar, psyllium, kokosová mouka, chia semínka, lněné semínko, cizrnová mouka, živočišná želatina, chleba z povolené mouky, jáhly, quinoa, amarant, hraška

Raw till 4:

Zelenina, kuzu, arrowroot, tapiokový škrob, cassava, guarová guma, agar, psyllium, kokosová mouka, chia semínka, lněné semínko, cizrnová mouka, chleba z povolené mouky, jáhly, quinoa, amarant, hraška

Vitariánská verze diety:

Zelenina tepelně upravená do 42°C, kuzu, arrowroot, tapiokový škrob, cassava, guarová guma, agar, psyllium, kokosová mouka, chia semínka, lněné semínko

Paleo dieta I. fáze:

Zelenina, kuzu, arrowroot, vaječný žloutek, tapiokový škrob, cassava, guarová guma, agar, psyllium, kokosová mouka, chia semínka, lněné semínko, živočišná želatina

Paleo dieta II. fáze:

Zelenina, kuzu, arrowroot, vaječný žloutek, tapiokový škrob, cassava, guarová guma, agar, psyllium, kokosová mouka, chia semínka, lněné semínko, živočišná želatina

Alternativní a zdravější možnosti zahušťování jídel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *